5 tips som gir elbilen bedre rekkevidde

Slik får elbilen flere kilometer mellom hver lading. 

elbil på hovedvei i lofoten

Gode lademuligheter er en nødvendighet når du skal på langtur med elbil. Det er slettes ingen selvfølge - her er noen rekkeviddetips.

Ved utgangen av 2017 fantes det nesten 130 000 elbiler og omtrent 60 000 ladbare hybridbiler i Norge. I takt med det voksende antallet har også utbyggingen av ladestasjoner skutt fart, og det gamle uttrykket ”rekkeviddeangst” er på mange måter utdatert. Likevel er man opptatt av å få så mange kilometere som mulig ut av elbilen, og vi har samlet noen enkle råd.

1. Monter en ladestasjon hjemme

Det aller meste av ladebehovet ditt bør dekkes hjemme, og som regel skjer dette mens du selv "ligger til lading. Som Direktoratet for sikkerhet og beredskap skriver, stilles det krav til egen kurs med jordfeilbryter dersom du begynner å lade elbilen fast i en vanlig stikkontakt.

Det beste og tryggeste alternativet er å montere en ladestasjon hjemme, en vegglader. Du kan lese mer om denne typen ladere i vår grundige artikkel om boligladere, men kort oppsummert er det snakk om å spare tid samtidig som man ivaretar sikkerheten.

Ta kontakt med oss i Moss Elektro, så finner vi sammen den optimale løsningen for deg og din elbil.

2. Lad mens batteriet er varmt

Elmotoren har langt færre bevegelige deler enn forbrenningsmotoren, og starter så lenge det er strøm på batteriet. Det er likevel en stor fordel at batteriet er temperert, eller driftsvarmt, for da yter det bedre både under kjøring og lading.

Et passe varmt tips er derfor å sette bilen til lading straks du er fremme. Batteriet er da varmt etter å ha vært i bruk, og det vil lade raskere.

3. Påvirker kjørestilen min elbilens rekkevidde?

Det korte og enkle svaret på dette er ja. Særlig handler det om hvor høy fart du holder, for desto høyere fart jo høyere strømforbruk. Kampen mot luftmotstand er en daglig kamp, så hvis du ser noen med elbil som ligger bak en trailer, så vet du hva vedkommende driver med.

I tillegg spiller også stigning, nedbør og temperatur inn, men moderne elbiler inkluderer mange av disse faktorene når de forteller deg hvor lang rekkevidde du har igjen på batteriet. Det kan også lønne seg å bruke innstillinger som lar batteriet lade når du slipper gassen.

bil i fart

Øk rekkevidden ved å følge noen enkle tips.

4. Lav rullemotstand øker rekkevidden

Det kan virke som en selvfølge, men det er ikke alle som tenker at dekkene har noen betydning før de har skaffet seg sin første elbil. Her kan det faktisk være mye rekkevidde å hente. Når du velger dekk, bør du tenke på bilens vekt og hvor du kjører mest. Du kan prioritere lav rullemotstand hvis du bruker bilen hovedsakelig til bykjøring, mens du som ofte befinner deg på motorveien i høyere hastigheter må tenke på bremsegrep og vannplaning.

Som vi ser i Motors test av sommer- og vinterdekk, har mange av de beste dekkene også lav rullemotstand, så du kan få i både pose og sekk hvis du går for kvalitet.

5. Elbiler som står varmt om natten har det bedre

Ikke alle er så heldige at de har en garasje, og enda færre har en som er oppvarmet. Det er imidlertid verdt å nevne at elbilen din har godt av å stå på et temperert sted når den ikke er i bruk. 

Selv om den starter i 40 kuldegrader, mister den raskt mye av rekkevidden når batteriet er kaldt.

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400