Alt du må vite om lading av elbil

Elbiler er populære i Norge, og batterikapasiteten og rekkevidden blir stadig bedre. Vi hjelper deg med en fornuftig og lovlig ladeløsning hjemme.

elbillader i bymiljø

Når du først skal velge elbillader, er det viktig å snakke med elektrikeren din før du gjør et kjøp. Det kan hende behovet ditt er både større og mindre enn du tror.

Gratis parkering. Kjøring i kollektivfeltet. Miljøhensyn. Lavere driftskostnader. Vi har mange elbilfordeler i Norge, som sammen har ført landet opp i verdenstoppen på tettheten av elektriske biler. Hvis du ønsker å kutte ut bensin og diesel, vil vi hjelpe deg med å sikre at bilen din alltid har strøm.

Reduserer ladetiden drastisk

Ved lading med vanlig kontakt er maksimal effekt omtrent 2300W (230Vx10A). Full lading vil ta oppimot 8-10 timer avhengig av bilmodell og batteristørrelse. Dersom du bruker bilen mye kan dette føre til problemer, og derfor anbefaler vi heller en på-vegg-lader. En annen god grunn er vesentlig forbedret sikkerhet ettersom veggladere har innebygde sikkerhetsfunksjoner.

På-vegg-ladere sikres normalt med 16A eller 32A, slik at effekten øker vesentlig. Dermed reduseres ladetiden tilsvarende. Med vegglader anbefaler Moss Elektro opptil 5,75 kW-lading i et 230V-anlegg og opptil 11kW-lading i et 400V-anlegg. Litt avhengig av bil og batteripakke vil dette gi en ladetid på henholdsvis 5-6 timer og så lite som 3 timer.

Hjemmeladere skal alltid monteres av autorisert elektriker, og prisen for en full montering inkludert utstyret havner normalt på mellom 15 000 og 20 000 kroner. Det er med andre ord snakk om en investering, men gevinsten i redusert ladetid og forbedret sikkerhet er tilsvarende dramatisk.

Hurtiglading på farten

Når du er ute på farten kan du benytte deg av det nasjonale nettverket av hurtigladere. Ladestasjonene lar deg normalt lade med opptil 22kW i effekt og takket være høyere spenning (400-500V) kan effekten økes til 43-50kW ved utvalgte stasjoner. Har du Tesla kan dette økes ytterligere, helt opp til 150kW. Dermed er lading 0-80% prosent mulig på så lite som 20 minutter i enkelte tilfeller.

Enkel tilgang til ladestasjonene får man gjennom medlemskap i Elbilforeningen. Foreningen har også etablert et kart viser alle de offentlige ladepunktene i landet, ved siden av annen praktisk informasjon for alle elbileiere.

Skulle du ha spørsmål eller behov for mer hjelp er dessuten vi i Moss Elektro over middels opptatt av elbiler. Ta kontakt, fremtiden er tross alt elektrisk.

Tallene i denne artikkelen baserer seg på den mest vanlige batteristørrelsen, som man finner i eksempelvis BMW, Mitsubishi, Nissan, VW, Hyundai, Audi, Opel, Kia og Mercedes.

hvit lader

Det finnes mange lademuligheter der ute. Hvis du er usikker på det beste alternativet, oppfordrer vi deg til å ta kontakt. 

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400