for kvalitet og kompetanse
Lading av elbil

Alt du må vite om lading av elbil

Elbiler er populære i Norge, og batterikapasiteten og rekkevidden blir stadig bedre. Vi hjelper deg med en fornuftig og lovlig ladeløsning hjemme.

Gratis parkering. Kjøring i kollektivfeltet. Miljøhensyn. Lavere driftskostnader. Vi har mange elbilfordeler i Norge, som sammen har ført landet opp i verdenstoppen på tettheten av elektriske biler. Hvis du ønsker å kutte ut bensin og diesel, vil vi hjelpe deg med å sikre at bilen din alltid har strøm.

Hjemmelader på vegg anbefales

Fast hjemmelading av elbil må tilfredsstille forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) satt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Lading reguleres også av NEK 400 (normsamling for elektriske lavspenningsinstallasjoner), og i praksis finnes det derfor to løsninger for lovlig lading.

Er allerede elbilen kjøpt? Ta kontakt med oss, så finner vi den optimale ladeløsningen for deg og dine behov.

  • Alternativ A – Lading med vanlig kontakt, forsynt fra en egen kurs med maks 10A sikring og jordfeilbryter type B.
  • Alternativ B – Vegglader med eller uten Type 2-kontakt.

En Type 2-kontakt er en standardkontakt som lar deg benytte ladekabelen som fulgte med bilen din.

Reduserer ladetiden drastisk

Ved lading med vanlig kontakt er maksimal effekt omtrent 2300W (230Vx10A). Full lading vil ta oppimot 8-10 timer avhengig av bilmodell og batteristørrelse. Dersom du bruker bilen mye kan dette føre til problemer, og derfor anbefaler vi heller en på-vegg-lader. En annen god grunn er vesentlig forbedret sikkerhet ettersom veggladere har innebygde sikkerhetsfunksjoner.

På-vegg-ladere sikres normalt med 16A eller 32A, slik at effekten øker vesentlig. Dermed reduseres ladetiden tilsvarende. Med vegglader anbefaler Moss Elektro opptil 5,75 kW-lading i et 230V-anlegg og opptil 11kW-lading i et 400V-anlegg. Litt avhengig av bil og batteripakke vil dette gi en ladetid på henholdsvis 5-6 timer og så lite som 3 timer.

Vanlige stikkontakter er ikke beregnet for den høye, vedvarende belastningen lading av elbil innebærer

Hjemmeladere skal alltid monteres av autorisert elektriker, og prisen for en full montering inkludert utstyret havner normalt på mellom 15 000 og 20 000 kroner. Det er med andre ord snakk om en investering, men gevinsten i redusert ladetid og forbedret sikkerhet er tilsvarende dramatisk.

Hurtiglading på farten

Når du er ute på farten kan du benytte deg av det nasjonale nettverket av hurtigladere. Ladestasjonene lar deg normalt lade med opptil 22kW i effekt og takket være høyere spenning  (400-500V) kan effekten økes til 43-50kW ved utvalgte stasjoner. Har du Tesla kan dette økes ytterligere, helt opp til 150kW. Dermed er lading 0-80% prosent mulig på så lite som 20 minutter i enkelte tilfeller.

Les også: 5 tips som gir elbilen bedre rekkevidde

Enkel tilgang til ladestasjonene får man gjennom medlemskap i Elbilforeningen. Foreningen har også etablert et kart viser alle de offentlige ladepunktene i landet, ved siden av annen praktisk informasjon for alle elbileiere.

Skulle du ha spørsmål eller behov for mer hjelp er dessuten vi i Moss Elektro over middels opptatt av elbiler. Ta kontakt, fremtiden er tross alt elektrisk.

Tallene i denne artikkelen baserer seg på den mest vanlige batteristørrelsen, som man finner i eksempelvis BMW, Mitsubishi, Nissan, VW, Hyundai, Audi, Opel, Kia og Mercedes.

Kontakt

Kristoffer Pettersen

Kristoffer Pettersen

Avdelingsleder næring/industri

Mobil: 98 49 05 24

Runar Hansen

Runar Hansen

Avdelingsleder bolig / privat

Mobil: 90 57 11 20

Referanser