Unngå kjøkkenbrann med komfyrvakt

Komfyren er hjemmets største brannkilde. Med en komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner.

komfyrvakt micromatic

Når hverdagsstresset kommer, er det fort gjort å glemme de små tingene - som å passe på komfyren. En komfyrvakt er en langsiktig - og rimelig - investering i en tryggere bolig.

Hvorfor forekommer komfyrbrann?

Nærmere 50% av brannvesenets uttrykninger skyldes komfyrbrann (kilde DSB).

Selv om de fleste brannene skjer på dagtid og rammer flest eldre mennesker, er det brannen som starter om natten som tar flest liv. Da er det gjerne yngre mennesker som rammes. Rus og alkohol er ofte en medvirkende årsak til at de glemmer eller sovner fra komfyren.

Komfyrvakt er et krav i nye anlegg

Legges det opp egen kurs til komfyren, stilles det krav til installasjon av komfyrvakt. Dette er gjeldende for alle nye boliger. Kravet kom i 2010 og betyr at komfyrvakten skal være installert som en del av det faste elektriske anlegget. Stammer kjøkkenet fra årene før 2010? Da anbefaler DSB å kontakte elektriker, slik at du får montert komfyrvakt og økt el-sikkerheten.

Gasskomfyrer i dag har krav om flammevakt, som gjør at gassen stenger om flammen slukker. Det er ikke krav til komfyrvakt på gasskomfyrer, da det kun gjelder de elektriske variantene.

komfyrvakt på kjøkkenet

Selv om du ikke skal pusse opp, kan det lønne seg å installere en komfyrvakt. Bilde fra Sikker hverdag. 

Hvordan virker en komfyrvakt? 

Komfyrvakten består av en sensor og en strømavbryter, som enten er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Komfyrvakt for fast tilkobling må monteres av en elektriker. Vi hos Moss Elektro leverer alltid dokumentasjon på at produktet oppfyller kravene i normen. Ta kontakt i dag for å få et tilbud på installasjon.

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400